Duben 2010

Proteinová dieta - bílkovinná

9. dubna 2010 v 21:13 | **Popcorn-LaDy** |  Tips
Výhodou tohoto stravovacího režimu je, že se naučíme jíst pravidelně. Pokud není strava pravidelná - jíme třeba jen 2× denně - tělo nemá v průběhu celého dne dostatek energie k dispozici. Naučí se s ní tedy šetřit pro chvíle, kdy se mu jí nebude dostávat. Optimální počet je 5 - 6 menších porcí za den. Tímto způsobem se rovnoměrně rozvrství příjem energie a tělo pak nemá potřebu si její část ukládat do zásoby. Důraz je kladen také na správné rozvržení stravy během dne. Strava by také měla obsahovat dostatečné množství vápníku, vitaminů a stopových prvků. Nemusíte úplně vzdát svých oblíbených jídel, ale musíte zapomenout na příliš velké množství sacharidů. I v případě tohoto jídelníčku platí zásadní pravidlo: chceme-li zhubnout, výdej energie musí být nutně vyšší než příjem!

Sezónní dieta – od jara až do zimy štíhlá

9. dubna 2010 v 21:13 | **Popcorn-LaDy** |  Tips
Jarní dieta
Nejdůležitější je pro naše tělo v jarním období vitamín C, který posiluje imunitní systém a přispívá k rychlejšímu a přispívá k rychlejšímu spalování tuků, zároveň tak snadno předejdeme nepříjemné jarní únavě. Konzumujte potraviny s vyšším obsahem vlákniny, nenasycených mastných kyselin a kvalitních rostlinných bílkovin.

V období jara není dobré zatěžovat organismus hutnými a těžko stravitelnými jídly. V jídelníčku by měly být převážně lehké a nízkotučné pokrmy jako kuřecí maso, ryby, luštěniny a zelenina. Pravidelný pitný režim podpořte bylinnými čaji.

Bezlepková dieta

9. dubna 2010 v 21:13 | **Popcorn-LaDy** |  Tips
Lepek (gluten) je bílkovina obsažená v obilí.
Bezlepková dieta je především založena na příjmu potravin, ve kterých se nenachází gluten (lepek). Lepek obsahují obiloviny, které patří v České republice k nejběžněji pěstováným a používáným. Jde především o obilniny: pšenice, ječmen, žito, triticale a většinou se uvádí i oves. Do obilovin které lepek neobsahují patří kukuřice a rýže. //

VHODNÉ potraviny u bezlepkové diety:
  • mléko
  • tvrdý a domácí sýr, smetana
  • maso
  • uzené maso jako šunka, hřbet atd.
  • vnitřnosti (játra, ledviny, plíce)
  • vejce
  • ovoce
  • zelenina
  • rýže, kukuřice, sója, pohanka
  • tuky
  • cukr, med
  • koření, sůl, pepř
  • káva
  • čaj
  • kakao
NEVHODNÉ potraviny obsahující gluten (lepek):
  • krupice, ječné kroupy, ovesné kroupy
  • ječmenová, ovesná, pšeničná, žitná mouka
  • další výrobky obsahují ječmen, oves, pšenici, žito.
potraviny bez lepku - toto logo označuje bezlepkové výrobky

Rychlá dieta? Zdravé sendviče!

9. dubna 2010 v 21:12 | **Popcorn-LaDy** |  Tips
Dieta nemusí zahrnovat jen teplá jídla náročná na přípravu. S naším jídelníčkem si dáte k obědu dobrý sendvič a k večeři šťavnatý salát, a přesto budete hubnout. Vyzkoušejte recepty, které nasytí nejen oko, ale i žaludek.

Nasytí vás
Zdravým základem hlavního jídla dne je celozrnné pečivo. Klíčky a obaly semen jsou totiž bohatší o vitaminy, minerální látky a stopové prvky než pečivo z bílé mouky. Kromě toho jsou celozrnné výrobky se zeleninou a ovocem důležitým zdrojem vlákniny. Ta zaplní žaludek, a tím vyvolá pocit sytosti. Zároveň aktivuje činnost střev, neutralizuje škodlivé střevní bakterie a jedovaté látky, a tak přispívá k snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Přísná redukční dieta

9. dubna 2010 v 21:12 | **Popcorn-LaDy** |  Tips
Přísná redukční dieta je jen krátkodobá

Začněte okamžitě dodržovat zásady správné výživy. Začněte s lehkou redukční dietou s příjmem cca 1 600 kcal. Jeden týden byste ale rozhodně měla dodržovat přísnou redukční dietu o příjmu maximálně 1 000 kcal. Tu však dodržujte krátkodobě, mohla by Vám po delší době způsobit újmu na zdraví.

Ukázka jídelního lístku na 1 den

Přijatá energie na tento den: 3 997 kJ = 950 kcal

Snídaně = 223 kcal
  • šálek čaje nebo černé kávy, slazené pouze umělým sladidlem
  • 1 dcl nízkotučného mléka
  • 1 ks suchar
  • 50 g měkkého nízkotučného sýra nebo 1 vejce na měkko nebo 50 g tvarohu
Svačina = 57 kcal
  • 100 g ovoce nebo zeleniny

Oběd = 347 kcal
  • bez polévky
  • 130 g vařeného nebo dušeného telecího nebo hovězího masa
  • 100 g vařených brambor
  • 200 g zeleniny
  • 5 g másla

Svačina = 57 kcal
  • neslazený čaj
  • 100 g ovoce nebo zeleniny

Večeře = 265 kcal
  • 80 g masa
  • 1 uvařené vejce nebo 30 g tvarohu
  • 100 g ovoce nebo zeleniny
  • 5 g másla

Dieta podle znamení zvěrokruhu

9. dubna 2010 v 21:11 | **Popcorn-LaDy** |  Tips
Beran
Drůbeží maso (zejména krůta), ryby, celozrnné pečivo, mléčné výrobky, ovoce (citrusové plody, ananas) a zelenina (listová zelenina).

Blíženci
Drůběží maso, hovězí maso (hovězí játra), ryby, zelenina (zejména mrkev, paprika, listová zelenina), ovoce (citrusové plody, jahody, kiwi) a mléčné výrobky.

Býk
Drůbeží maso (kromě kachního a husího), celozrnné pečivo, jídla bohatá na vitamín A a C, oves, luštěniny (zejména fazole, čočku, hrášek), ovoce (zejména avokádo).

Jablečná dieta

9. dubna 2010 v 21:11 | **Popcorn-LaDy** |  Tips
Tato očistná kůra se praktikuje pouze jeden den. Ve stejných intervalech snězte šest až osm velkých neoloupaných jablek. K nim lze popíjet neslazený ovocný čaj, minerálku či neperlivou stolní vodu.

Přechodná ztráta váhy přibližně 1 kilogram. Opakovat můžete po 14 dnech.

Poznámka: Je vhodná k pročištění organismu, nikoliv k dlouhodobému hubnutí. Drží se pouze jeden den a nedoporučuje se osobám s nestabilním krevním oběhem a žaludečními potížemi, protože tělu není schopno dodat kompletní vitamíny a další potřebné látky.

Eskymácká dieta

9. dubna 2010 v 21:10 | **Popcorn-LaDy** |  Tips
Jídelníček
Bezsacharidová fáze - všechny pokrmy, které obsahují co nejmenší množství sacharidů:
- Maso, salám, slanina, klobása
- Olej
- Sýry
- Vejce
- Okurky

Sacharidová fáze - všechna jídla obsahující velké množství sacharidů, tedy cukrů, a méně tuků:
- Piškoty, zmrzlina
- Ovoce
- Rýže, brambory
- Těstoviny, pečivo

Co můžete očekávat
Po čtyřech fázích (4 týdny) klesne hmotnost člověka obvykle o 5-15kg v závislosti na původní hmotnosti. Po ukončení diety nemizí jen kilogramy, ale i centimetry v pase. Nedostatek sacharidů v těle během bezsacharidové fáze způsobuje často pobolívání hlavy, zeslábnutí a zpomalené reakce. Vaši osobu neutratí zvláštní pohledy ze strany známých - těžko vám někdo uvěří, že sedíte, jíte klobásky a přitom hubnete.

Důležité informace
Aby se tělo udrželo v ketóze, je třeba dávat pozor na několik věcí. Nedostatek tuků v potravě, nepravidelná strava, případně příliš velké množství bílkovin "přepne" tělo velmi rychle do běžného režimu a naše dieta skončila. Je také třeba dávat pozor na kofein a větší množství alkoholu. Je třeba připomenout, že přílohy jako brambory, rýže nebo chléb také obsahují velké množství sacharidů i když nejsou sladké, a proto je třeba jíst pouze v sacharidové fáze

Sacharidy

9. dubna 2010 v 21:10 | **Popcorn-LaDy** |  Tips
Sacharidy (synonymum glycidy, uhlohydráty, uhlovodany a karbohydráty) jsou hlavním zdrojem energie pro většinu buněk v lidském těle a jsou proto jedny z nejdůležitějších látek, jejichž příjem bychom měli pravidelně sledovat. Z chemického hlediska se dělí na monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy.

Monosacharidy jsou nejjednodušší formou sacharidů. Molekulární strukturou jsou zastoupeny pouze jedním cukrem. Tyto cukry už tedy nelze dále štěpit a tělo z nich získává energii ihned. Patří mezi ně glukósa, fruktóza a ribóza. Ve stravě bychom se měli vyhnout vysokému příjmu těchto forem cukrů - naše tělo tak velké množství energie v jediném okamžiku zpracuje tak, že vyplaví hodně inzulínu (hormon slinivky břišní, který brání nadměrnému vzestupu krevního cukru) a tímto mechanismem se většina energie uloží do tukových zásob.

Brambory

9. dubna 2010 v 21:09 | **Popcorn-LaDy** |  Tips
Brambory jako dietní hit?
Pokud chcete nějaké to kilo zhubnout, je pravděpodobné, že přílohy jdou "z kola ven" mezi prvními. Co takhle zkusit se na to podívat obráceně - zkuste třeba z brambor udělat hlavní chod. Pochopitelně nemluvím o smažených hranolkách (1220 kJ/100 g) a kroketách (1110 kJ/ 100 g), ani o bramborových knedlících (700 kJ/100 g).
Tím "pravým ořechovým" budou vařené brambory - obsahují jen 290 kJ/100 g. Co třeba brambory "na loupačku" (vařené ve slupce) zapíjené podmáslím? Tímto jednoduchým receptem našich babiček získáte skvělý prostředek na pročištění organismu, který vás zbaví odpadních látek a přebytečné vody.

Proč jsou zdravé?
Konzumaci brambor ocení vaše slezina, slinivka, žaludek i svaly. Možná jste nevěděli, že brambory obsahují velké množství vitaminu C. Bez nadsázky je lze považovat za nejlevnější zdroj céčka na trhu.

Olivy a olivový olej

9. dubna 2010 v 21:09 | **Popcorn-LaDy** |  Tips
Chcete si dopřávat opravdu dobrá jídla a zároveň udělat něco pro svou linii? Pak se zaměřte na středomořskou kuchyni. Je bohatá na ryby, křupavou zeleninu, čerstvé bylinky a hlavně na poklad jižních národů - olivy a olivový olej.

Olivy
Olivy se sklízí na podzim, kdy jsou nejbohatější na antioxidanty a také na obsah olejů.

Čokoláda

9. dubna 2010 v 21:08 | **Popcorn-LaDy** |  Tips
Název čokoláda pochází z aztéckého slova xocolatl, což je označení pro hořkou vodu. Moudří Mayové a Aztékové totiž věděli, že tajemství kvalitní čokolády rozhodně netkví v její přeslazenosti.

Dnes se v obchodech setkáváme s obrovským množstvím čokolád různých složení, tvarů a příchutí. Čokolády hořké, bílé, mléčné, ochucené kávovým, mentolovým, ovocným aroma, s bublinkami vzduchu, s přidanými oříšky, rozinkami, cereáliemi, sušeným ovocem… V období adventu a velikonoc jsou regály plné čokoládových mikulášů, čertů, zajíčků, vajíček a figurek. Jsou ale všechny skutečně z čokolády?

Džus

9. dubna 2010 v 21:08 | **Popcorn-LaDy** |  Tips
Mají-li džusy našemu zdraví prospívat, musí být kvalitní, bez konzervantů, umělých aromat a barviv. Kvalitu džusů určují v první řadě suroviny použité k jejich výrobě. Renomovaní výrobci džusů proto požadují od všech svých dodavatelů přesné specifikace, certifikáty a další analýzy dodávaných surovin, které pak důkladně kontrolují, ověřují jejich fyzikálně chemické vlastnosti a mikrobiologickou bezpečnost. V případě značkových džusů se také můžeme spolehnout na údaj o obsahu vitamínů - ten, který je uvedený na obalu, musí navíc platit po celou dobu deklarované trvanlivosti džusu. Pokud je tedy na obalu uvedeno, že džus obsahuje například 30 % doporučené denní dávky vitamínu C, toto množství vitamínu C musí obsahovat i jeden den před skončením záruky.

Vláknina

9. dubna 2010 v 21:07 | **Popcorn-LaDy** |  Tips
Každý z nás, ať už se o výživu zajímá nebo ne, se setkal s pojmem vláknina potravy. Vláknina sice nemá téměř žádnou výživnou hodnotu, ale hraje důležitou roli při udržování dobrého zdravotního stavu. Jaká je její funkce v jídelníčku, jaké jsou její druhy a v kterých potravinách bychom jednotlivé složky vlákniny měli hledat?

Syrovátka

9. dubna 2010 v 21:07 | **Popcorn-LaDy** |  Tips
Co je to syrovátka

Chceme-li tvaroh, musíme srazit mléko. Po sražení vzniká námi chtěná žlutozelená tekutina - tedy mléčné sérum, které má rozšířený název syrovátka. Tato látka obsahuje 70% bílkovin.

Účinky syrovátky na organismus

Výhodou syrovátky je, že obsahuje řadu vitamínu, mezi nejvíce zastoupené patří vitamín B1, B2,B6, B12, C, E. Kromě toho obsahuje i mnohé minerální látky - draslík, sodík, zinek, niacin, biotin, hořčík, fosfor.

Náhrada vajec

9. dubna 2010 v 21:06 | **Popcorn-LaDy** |  Tips
Vajahit - náhrada vajíček bez cholesterolu
Jediný výrobek v ČR, který plně nahradí vejce všude tam, kde je používáte. Vajahit je vhodný pro antisklerotickou dietu. Má minimální množství cholesterolu oproti vejci. Snižuje energickou hodnotu jídel.

Základní složkou tohoto výrobku je sójová bílkovina, škrob, syrovátka, kukuřičná mouka a lecitin.
Je vhodný jako stálý pomocník do kuchyně nebo jako vhodný pomocník na cestách díky své jednoduché použitelnosti a balení.

Vanilkový puding

9. dubna 2010 v 21:06 | **Popcorn-LaDy** |  Tips
PRO ZDRAVÉ MLSÁNÍ
Lahůdkový pudingový krém včetně náhrady mléka.
Příprava pouze s vodou.
V jednom balení je 8 porcí pudingu.

Návod k použití
Do 0,5 l studené vody přidáme obsah 1 sáčku (85 g), zamícháme a podle chuti osladíme. Zahřejeme k varu a za stálého míchání vaříme 2 minuty. Obsah vylijeme do připravených studenou vodou vypláchnutých misek a necháme vychladnout.
S trochou vody pravé hody!

Linie Psyllium

9. dubna 2010 v 21:05 | **Popcorn-LaDy** |  Tips
Psyllium Linie s extraktem ze zeleného čaje
V jídelníčku lidí, kteří se snaží hubnout, bývá většinou menší množství vlákniny. Doporučená denní dávka je 25 -30 g/den, v reálném životě to však je jen něco kolem 10 g. Nedostatek vlákniny může způsobit komplikace v redukčním režimu - zejména zácpu. Jídelníček by měl při hubnutí mít dostatek vlákniny z přirozených zdrojů (zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny, ovesné vločky), vláknina z doplňků pak napomůže naplnit denní dávku do patřičné výše.

Psyllium je při hubnutí velmi vhodné pro svojí zanedbatelnou energetickou hodnotu (1 dávka = 6,8 kJ) a pro silnou schopnost absorbovat vodu. Kromě toho, že zrychluje střevní peristaltiku, působí už v žaludku. Zde na sebe naváže vodu a zvyšuje tak pocit sytosti i při snědení menší porce jídla. Přídavek psyllia sníží vzestup krevního cukru po jídle, takže se na zpracování jídla nevyloučí tak velké množství inzulínu. Přídavek psyllia tedy zlepšuje výsledky redukční diety stejně jako zařazení potravin s nízkým glykemickým indexem.



Jo-jo efekt

9. dubna 2010 v 21:05 | **Popcorn-LaDy** |  Tips
Zákeřný jojo efekt
Jojo efekt je jeden s nejčastějších problémů při dietách. Dal by se zjednodušeně popsat jako opakovaný cyklus snížení a následného zvýšení váhy. Vyskytuje se v případě, kdy se člověk pokouší výrazně snížit svou tělesnou hmotnost ve velmi krátké době. Tělo se následkem nižšího příjmu energie začne bránit a má tendenci si dělat větší zásoby. A tak, po krátkodobém úbytku váhy, začíná opět váha přibývat ještě rychleji.

Jojo efekt z pohledu lékaře
Jojo efekt je způsoben nefyziologickou ztrátou hmotnosti, při níž dochází nejen k úbytku tuku, ale i ke ztrátě svalové tkáně. V okamžiku, kdy se člověk vrátí ke svým původním stravovacím návykům, dojde ke změně metabolismu a k vychýlení hladiny inzulinu.
Jakmile začnete znovu přibírat, neukládá se svalová hmota, ale tuk. Neustálé hubnutí a přibírání vám může silně narušit metabolismus i psychiku, z nichž se pak mohou rozvinout i poruchy příjmu potravy (anorexie, bulimie) nebo poruchy menstruačního cyklu, které mohou vést až k neplodnosti.

"Éčka" - číhající nebezpečí potravin?

9. dubna 2010 v 21:04 | **Popcorn-LaDy** |  Tips
Taky jste se již podívali na obal určité potraviny a zděsili se nad seznamem všech obsažených "éček"? Máte však představu, co konkrétně se pod uvedenými symboly skrývá a jakou mají funkci? Mezi lidmi je rozšířený mýtus, že veškerá éčka jsou škodlivá, ale při bližším pohledu zjistíme, že tomu tak není.

Správně se éčkům říká přídatné látky a obecně slouží ke zlepšování vlastností potravin. Mohou být dobré k tomu, aby nám potraviny více chutnaly, déle vydržely či byly barevnější. Hlavním důvodem použití je zlevnění a zjednodušení výroby potravin. Databáze všech éček je přístupná na internetu a vy si zde můžete vyhledat, co se pod daným označením skrývá za látku, jaký je její účel v potravině a jaké může mít účinky na lidské zdraví. Tyto látky je možné rozdělit do několika kategorií dle jejich funkce.