Bezlepková dieta

9. dubna 2010 v 21:13 | **Popcorn-LaDy** |  Tips
Lepek (gluten) je bílkovina obsažená v obilí.
Bezlepková dieta je především založena na příjmu potravin, ve kterých se nenachází gluten (lepek). Lepek obsahují obiloviny, které patří v České republice k nejběžněji pěstováným a používáným. Jde především o obilniny: pšenice, ječmen, žito, triticale a většinou se uvádí i oves. Do obilovin které lepek neobsahují patří kukuřice a rýže. //

VHODNÉ potraviny u bezlepkové diety:
  • mléko
  • tvrdý a domácí sýr, smetana
  • maso
  • uzené maso jako šunka, hřbet atd.
  • vnitřnosti (játra, ledviny, plíce)
  • vejce
  • ovoce
  • zelenina
  • rýže, kukuřice, sója, pohanka
  • tuky
  • cukr, med
  • koření, sůl, pepř
  • káva
  • čaj
  • kakao
NEVHODNÉ potraviny obsahující gluten (lepek):
  • krupice, ječné kroupy, ovesné kroupy
  • ječmenová, ovesná, pšeničná, žitná mouka
  • další výrobky obsahují ječmen, oves, pšenici, žito.
potraviny bez lepku - toto logo označuje bezlepkové výrobky
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama